Шведската валута

Шведската валута(круната) е проблемот на Шведска, од 1873. Тоа е издаден од страна на Шведската национална банка, Sveriges Riksbank. На англиски, проблемот е често алудира како на шведската круна (Круни подразбира круна во Шведска). Еден Krona е поделена на 100 денар. И покрај тоа, сите руда монети беа суспендирани од септември 30, 2010. Производи се уште се проценува во Оре, Меѓутоа, кога плаќаат со пари сите агрегати се прилагодени на најблиските круни. Монети во моментов на располагање за употреба се 1 круната, и 5 и 10 круни. Банкноти во категории 20, 50, 100, и 500 круни.

Шведски круни-

Шведска има постигнато поволни начин на живот, бидејќи на најсовремена приватно претпријатие, широк социјални бенефиции, напредна рамка за дисеминација, и длабоко талентирана работна сила. Економијата е енергично наоѓа на надворешни размена, со користење на предност база на дрво, хидроелектрични, и железо минерали. Светската финансиска итни случаи на 2008 намали цената интерес и искористување, доведување во врска со шведската економија да слајд во повлекување, без оглед на нејзината цврста средства и основните најважен. Солидна опрема занаети додадена на солидна отскокнување во текот на годината 2010 до 2011.

Шведската валута беше презентиран во 1873, заменат Riksdalersgatan. На готовина беше претставен како aftereffect на скандинавските монетарна унија со Норвешка и Данска, кои се чуваат до Првата светска војна. Монетарната форми под зделка биле под најдобар квалитет на ниво. Монетарната унија заврши со одблесокот-up на Првата светска војна во 1914. Шведска се предаде на највисоко ниво на квалитет на август 2, 1914, и без изменета скала Замена на Унијата стигна до крајот.

Со зделка, Шведска се бара да се приклучат на еврозоната и proselyte за користење на еврото. Бидете дека како и да е, Швеѓаните најмногу се против приемот на coin.On септември 14, 2003, педесет и шест отсто од избирачите кои се подесени надвор отфрли приемот на еврото. Искористување на клаузула за бегство, Владата на Шведска има одбрано да не се приклучат ЕРМ II, како предуслов за добивање на еврото.

Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie