На рубља е валута на руски пари

На рубља е валута на руски пари. Исто така се користи како валута на Јужна Осетија и Абхазија, кои се две федерации кои се делумно признати. Рубљата беше порано се користи како валута на Советскиот Сојуз и Руската Империја пред тие конечно се распадна. Земјата на Белорусија, исто така, има валута со истото име. 100 kopeks направи 1 рубљата. Руската валута нема никакви симбол кој се користи официјално, иако “py6” е кратенка која се користи. Разни симболи се разгледуваат од сега треба да одлучи за официјален симбол.

Руската currencys

Зборот “рубљата” е изведен од зборот “rubit” што значи “да се намали”. Во претходните пати, рубљата не беше, всушност, исковани валута; а тоа е мерка за вредност и тежина. Освен kopeks, рубљата исто така, може да се подели на Altyn (3 kopecks), на grivennik (10 kopecks), на polupoltina (25 kopecks), и poltina (50 kopecks). Тоа беше во текот на годината 1704 дека руската влада започна со издавање на сребро рубли како руската валута. 1 рубљата првично беше во вредност од 28 ГМ сребро, но во 1760 година е тоа да се девалвирана 18 ГМ од сребро. Помеѓу години 1756 и 1779, златници се издадени и помеѓу години 1770 и 1771, се издадени бакарни пари. Assignatsii, кои беа хартија меници се издадени помеѓу years1769 и 1849.

Руската валута претрпе голем пад на вредноста во однос на голем број на други валути. Всушност, кон крајот на август и почетокот на септември 2014, тој допре рекорд падови.

Русите се болни од економската депресија, како и. Сепак, луѓето се сосем свесни за проблемите поврзани со девалвирана руската валута. вредноста на рубљата е дозволено да падне дури и пониски од онаа на доларот и еврото. Ова беше дозволено бидејќи руската економија е силно поврзана со нафта, и од масло е трговија на $49 за барел тие се повреди. Некаде прочитав дека Русија треба нафта да биде за $70.00 за барел, со цел за нив да се балансираат нивните буџет

Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie